Световни тенденции, които стимулират международните електронни продажби

октомври 07 2020

Електронната търговия в цял свят расте с всяка година

Електронната търговия в световен мащаб се разраства с всяка година, като се очаква онлайн продажбите на дребно да достигнат 3,54 трилиона долара през 2019 г. и да нараснат с 19% до 4,21 трилиона долара през 2020 г., според eMarketer.

До 2023-та се очаква тази цифра да нарасне почти двойно до впечатляващите 6,54 трилиона долара. Това означава, че пазарът предлага достатъчно бизнес възможности (в редица различни категории) и ако искате да се възползвате от тях, трябва да сте добре подготвени за ожесточената конкуренция. Както на местно, така и на глобално ниво.

Като собственик на уебсайт за електронна търговия, вероятно обмисляте да започнете международни дейности – или в световен мащаб, или в съседна на Вас държава и регион. Със сигурност това е много вълнуващо, но и доста смело начинание. Има много неща, за които трябва да помислите и да планирате внимателно, за да избегнете неприятни изненади или дори глоби от съответните институции.

Как да постигнете това? 

Този кратък наръчник ще Ви помогне да разберете по-добре 7-те ключови предизвикателства, пред които се изправят електронните търговци, когато започнат да продават на международен пазар. Ако успеете да организирате своя бизнес по начин, по който да се справи с тези предизвикателства, ще имате много по-стабилна основа, върху която да стартирате бизнеса си и в друга държава. Разбира се, този наръчник не е твърде подробен, но пък ще Ви послужи като отправна точка. Надяваме се да Ви бъде полезен.

Но преди да се потопим в детайлите, нека видим кои фактори имат най-голямо влияние върху внушителния ръст на електронната търговия през последните години.

Ето кои са факторите, които имат влияние върху ръста на електронната търговия

Един от ключовите компоненти, които трябва да разберете, за да придобиете цялостна представа, е общият спад в цените на международната логистика и куриерските услуги. Сега е много по-евтино да превозвате стока от една държава в друга в сравнение с преди.

Така наречената Last mile delivery или доставка „в последната миля“ също струва само част от цената, която беше преди няколко години. Инфраструктурата на куриерските компании също се е подобрила и към днешна дата доставка в същия ден и експресна доставка от 1 до 3 часа са задължителни услуги за всеки сериозен играч на пазара.

Друг фактор, който улесни паричния поток между търговците в различните държави, е глобалното разширяване на платежните средства и финтех компаниите. Това направи уреждането на плащанията между производители, вносители, дистрибутори и търговци на дребно много по-лесно и евтино. През последните години компании като TransferWise, Revolut, Paysera и други забелязват значителен ръст в клиентските им бази, главно защото хората търсят по-добри опции да прехвърлят парите си от една държава в друга, без да плащат огромни банкови такси за международни преводи.

Да управлявате дейностите си сами или да използвате външни услуги?

Ръстът на електронната търговия също така създаде постоянно нарастваща нужда от нови професионалисти, които да помогнат на онлайн магазините да се фокусират върху основните си дейности и да не губят време в рутинни ежедневни операции.  Фулфилмънт услугите в изнесен склад позволяват на собствениците на бизнеси да отделят повече време за подобряване на продуктите и услугите си и да избегнат загубата на твърде много пари поради сезонни спадове в продажбите за някои категории продукти (като слънцезащитна козметика, къмпинг оборудване, отоплителни уреди и още много други).

Вече има по-лесно и бързо решение за комплексните и времеемки ежедневни операции като сортиране, събиране, опаковане и изпращане на продуктите, както и за управлението на върнатите поръчки. Както Amazon, така и Shopify инвестират много средства в развитието на тези услуги, но има и отлични по-малки местни и международни компании за фулфилмънт, които може да използвате, ако искате да сте независими от гигантите, но същевременно да не извършвате сами тези дейности.

SaaS (Software as a Service или в буквален превод софтуер под формата на услуга) и платформите с отворен достъп за електронна търговия позволяват на хората с ограничени (или изцяло липсващи) технически познания бързо да изградят малки онлайн магазини и да започнат да продават продуктите си в рамките на няколко седмици.

В днешно време огромна част от всички уебсайтове за електронна търговия се движат или от един човек, или от много малки компании. Добрата новина е, че някои от тях вече се развиват със значително темпо. Разбира се, повечето, които не приемат електронната търговия несериозно, обикновено страдат.

Автоматизирайте процесите и спестете време и ресурси

Автоматизацията от гледна точка на всички операции и маркетинга направи възможно разрастването на бизнеса в големи мащаби, без това да изисква наемане на твърде много хора. Това позволява на предприемачите да намалят оперативните си разходи или да инвестират повече пари в бизнесите си.

Машините, роботите и алгоритмите могат да изпълняват прости или сложни задачи по-бързо, без грешки и без нужда от почивка, за разлика от хората. В резултат на това, остава много повече време за разработване на по-добри продукти или за подобряване и оптимизиране на процесите.

Всички фактори, изброени по-горе, допринасят значително за глобалното развитие на електронната търговия. Количеството стока, което се придвижва през граница, благодарение на онлайн продажбите, е наистина впечатляващо. Уверено можем да кажем, че никога не е имало по-подходящо време да започнете да продавате в чужбина.

Това не означава, че ще бъде лесно (както ще разберете, ако прочетете следващите статии по темата), но означава, че условията позволяват на всеки, който иска да стартира или развие свой онлайн бизнес, да го направи много по-бързо в сравнение с предходни години.

Следете и следващите статии от поредицата, за да научите повече за това как да изберете най-правилния бизнес модел за Вашия онлайн магазин.

***

Какво можете да направите сега?


1. Вече сме помогнали на много компании като Вашата, в десетки европейски държави и на различни езици. Затова, независимо от това какви са продуктите или услугите, които предлагате, със сигурност ще можем да Ви бъдем полезни.


2. Ако искате да работим заедно, поискайте оферта за конкретна услуга. Свържете се с нас, за да научите повече за нашите услуги, които могат да Ви помогнат да развиете своя бизнес. Изпратете ни имейл на contact@balkanecommerce.com или поискайте оферта!

3. Ако тази статия Ви харесва, споделете линка към нея с един клик в LinkedIn, Twitter или Facebook.